Služba i Federalni zavod nastavljaju realizaciju programa sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja za 2020. godinu

Upravni odbor Federalnog zavoda za zapošljavanje na jučerašnjoj sjednici, 13. maja i sjednici održanoj 4. maja donio je odluke o nastavku realizacije programa sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja Start up za 2020. godinu.

Cilj donošenja odluka o nastavku realizacije jeste ublažavanje mjera nanesenih privredi BiH pojavom i širenjem korona virusa (COVID19).

Poslodavci koji su zbog stanja nesreće i praćenja naredbi Kriznih štabova Federacije i Kantona morali obustaviti djelatnost i odjaviti radnike, pa i one koji su zaposleni po programima sufinansiranja ili su morali odjaviti registrovanu djelatnost, a ispunjavaju uslove po Javnom pozivu sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja Start up 2020. godine bit će nastavljeno sufinansiranje.

Svi poslodavci koji su odjavili radnike zbog zabrane obavljanja djelatnosti imaju mogućnost ponovnog zapošljavanja istih ili uz opravdan razlog zamjenskih radnika, a osobe koje su odjavile djelatnost, mogu uraditi ponovnu registraciju, te će svi biti vraćeni u program sufinansiranja.

Kantonalne službe za zapošljavanje izvršit će provjeru poslovnih subjekata i razloge odjavljivanja radnika, a rokovi za dostavu dokumentacije Službi su isti kao u Javnom pozivu, a teku od 13.5.2020. godine.