Predstavnice Službe za zapošljavanje TK prisustvovale su FINconsult-ovoj dodjeli certifikata 37. ciklusa Edukacije za vođenje poslovnih knjiga

Predstavnice Službe za zapošljavanje TK, v.d. direktorica Fatima Budić i savjetnica za informisanje, Amela Makul u srijedu, 27.7.2022. godine, prisustvovale su FINconsult-ovoj svečanoj dodjeli certifikata 37. ciklusa Edukacije za vođenje poslovnih knjiga.

“Cilj edukacije je osposobiti učesnike za samostalno vođenje poslovnih knjiga privrednih društava i samostalnih poduzetnika. Uz podršku stručnog i profesionalnog predavačkog osoblja, učesnici su stekli praktično znanje i vještine rada u: finansijskom, materijalnom i robnom knjigovodstvu, blagajničkom poslovanju, PDV evidencije, obračunu plaća, sastavljanju finansijskih izvještaja i izradi poreznih prijava. Najveća vrijednost ove edukacije je sticanje praktičnih znanja i vještine iz oblasti knjigovodstva, računovodstva, finansija, poreza, što daje velike šanse za uspjeh na tržištu rada i zaposlenja, kao i za vlastitu poslovnu orijentaciju i otvaranje vlastitih računovodstvenih servisa”, istakao je prof.dr.sc. Ismet Kalić, direktor FINconsult-a.

U cilju podrške bržem zaposlenju, kao i u svakom ranijem ciklusu edukacije FINconsult je osobama koje se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje TK, omogućio da pohađaju edukaciju besplatno. Služba za zapošljavanje TK  je u 37. ciklusu  uputila dvije kandidatkinje sa evidencije, Sabinu Trgovčić i Rasemu Gušić, koje su prošle besplatnu edukaciju, a jedna od njih je još u toku edukacije pronašla i zaposlenje.

“Naše znanje je naša najveća vrijednost, a dobro razvijene dodatne vještine su ono po čemu se razlikujemo od drugih na tržištu rada”, navela je v.d. direktorica, Budić. U nastavku svog obraćanja kandidatima, direktorica je iznijela podatak sa evidencije nezaposlenih o nedostatku certificiranih računovođa i velikoj potražnji za njima od strane poslodavaca, a što potvrđuje značaj edukacija iz ove oblasti.

Edukacija za vođenje poslovnih knjiga se sastoji iz 6 modula, sa ukupno 50 časova, u trajanju od 11 sedmica. Do sada je ovu edukaciju uspješno završilo više od 2100 osoba, od kojih je više od 90% pronašlo svoju profesionalnu orjentaciju i dobilo zaposlenje u finansijsko – računovodstvenoj profesiji. FINconsult vodi brigu o učesnicima edukacije i nakon završetka edukacije. Posebnu podršku će pružiti kandidatima koji se odluče na otvaranje vlastitih računovodstvenih servisa i savjetodavnih agencija, kao i onima koji su nezaposleni u pronalaženju poslodavca.

Naredni, 38. ciklus Edukacije za vođenje poslovnih knjiga planiran je za period novembar 2022. – januar 2023. godine u  Sarajevu i Tuzli.