Potpisan Aneks na Sporazum o međusobnoj saradnji u realizaciji Kantonalnog Programa sufinansiranja zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca – 2020

Direktorica JU Služba za zapošljavanje TK, Edina Isaković i ministar za boračka pitanja TK, Amir Kulaglić danas su potpisali Aneks na Sporazum o međusobnoj saradnji u realizaciji Kantonalnog Programa sufinansiranja zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca – 2020.

Cilj potpisivanja navedenog Aneksa na Sporazum jeste uvećanje ukupnog iznosa sufinansiranja Programa za 150.000,00 KM. Inače, za Program sufinansiranja zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca za 2020. godinu bila su izdvojena sredstva u iznosu od 400.000,00 KM, a javnim pozivom koji je bio objavljen početkom jula 2020. godine su i utrošena. Federalni zavod i Ministarstvo za boračka pitanja TK su naknadno izdvojili još 150 hiljada, od čega Zavod 50 hiljada, a ministarstvo 100 hiljada KM, te ukupan iznos za navedeni program za ovu godinu iznosi 550.000,00 KM, od čega je Ministarstvo izdvojilo 300, a Federalni zavod 250 hiljada KM.

„U okviru Programa sufinansiranja, po prvom javnom pozivu iz jula 2020. godine zaposleno je 30 osoba kod 20 poslodavaca, a po ponovljenom javnom pozivu prema našoj procjeni trebalo bi biti zaposleno još 15 osoba“, navela je direktorica Službe za zapošljavanje Edina Isaković.

Posebno zadovoljstvo zbog izdvajanja dodatnih sredstava za navedeni program izrazio je ministar za boračka pitanja Kantona, Amir Kulaglić. „Na javni poziv mogu aplicirati svi privredni subjekti sa područja TK koji imaju registrovanu djelatnost, jednog zaposlenog i redovno izmiruju poreze i doprinose, te poseban apel upućujem poslodavcima da apliciraju na javni poziv i zaposle osobe iz ove osjetljive kategorije“, riječi su ministra Kulaglića.

Ponovljeni javni poziv za ovaj Program bit će objavljen danas na web stranicama Službe www.szztk.ba i Vlade TK www.vladatk.kim.ba.